Hiena cętkowana - zdjęcia i fakty

Hiena cętkowanaHiena cętkowana lub `` Śmiejąca się hiena '' ( Crocuta crocuta ) to największy gatunek hieny. Jego szata jest piaszczysta, żółtawa lub szara z ciemnobrązowymi plamami na większości ciała. Samce są lżejsze niż samice, samce mogą ważyć od 45 do 60 kg, podczas gdy samice mogą ważyć średnio 55 do 75 kg, ale odnotowano duże samice, które ważą do 90 kg. Samice dominują nad samcami. Hieny cętkowane tworzą grupy zwane „klanami”, które mogą liczyć do 80 członków. Wielkość ich terytorium jest bardzo zróżnicowana, od zaledwie 40 kilometrów kwadratowych w kraterze Ngorongoro do 1000 kilometrów kwadratowych w Kalahari. Klany bronią tych terytoriów, ale mogą też odbywać długie wyprawy do pobliskiego stada kopytnych. Zostało to określone jako system „dojazdów do pracy” ... Wśród innych komunikatów głosowych znakiem rozpoznawczym hieny cętkowanej jest chichot. Jest to związane ze strachem lub podnieceniem i często jest podawane, gdy ktoś jest ścigany. Jego dieta składa się z różnych zwierząt, w tym zebry gazele, gnu, topi, kongoni, waterbuck eland, impala, Guziec , zające, lwy, jaja strusie, bawół przylądkowy, lis nietoperz, szakal złocisty, jeżozwierz, żmija, zwierzęta domowe, termity, poporodowe hieny





Obraz rich115, znaleziony w serwisie Flickr, na licencji Licencja Attribution ShareAlike v. 2.0

Które ogrody zoologiczne je mają?
Park Zoologiczny w Saint Louis (Stany Zjednoczone)

Hiena plamista jest wymieniona jako zależna od ochrony (LR / cd), będąca przedmiotem ciągłego programu ochrony specyficznego dla taksonu lub siedliska ukierunkowanego na dany takson, którego zaprzestanie powodowałoby kwalifikowanie taksonu do jednego z zagrożonych poniższych kategorii w okresie pięciu lat na Czerwonej Liście Zagrożonych Gatunków IUCN

Nazwy dla hieny cętkowanej
Młode / niemowlę hieny cętkowanej nazywane jest „młodym, szczenięciem lub szczenięciem”. Samice nazywane są „sukami”, a samce „psami”. Grupa hien cętkowanych nazywana jest „klanem lub rechotem”.
Kraje
Angola , Benin , Botswana , Burkina Faso , Burundi , Kamerun , Republika Środkowoafrykańska , Czad , Demokratyczna Republika Konga , Kongo, Republika , Wybrzeże Kości Słoniowej , Dżibuti , Gwinea Równikowa , Erytrea , Etiopia , Gabon , Gambia, The , Ghana , Gwinea , Gwinea Bissau , Kenia , Malawi , Mali , Mauretania , Mozambik , Namibia , Niger , Nigeria , Rwanda , Senegal , Sierra Leone , Somali , Afryka Południowa , Sudan , Tanzania , Iść , Uganda , Zambia i Zimbabwe
Siedliska hieny cętkowanej
Pustynia , Sucha sawanna , Las , Gorąca pustynia , Sawanna i Subtropikalny / tropikalny suchy las
Kilka faktów na temat
Hiena cętkowana

Waga osoby dorosłej : 63 kg (138,6 funta)



Maksymalna długowieczność : 41 lat

Dojrzałość płci żeńskiej: 1095 dni

Dojrzałość płci męskiej: 639 dni



Ciąża: 110 dni

Odsadzenie: 265 dni

Liczebność miotu: 2



Liczba miotów w roku: 1

Odstęp między miotami: 449 dni

Waga przy urodzeniu : 1,39 kg (3,058 funta)

Waga w momencie odsadzenia: 14,5 kg (31,9 funta)

Źródło: Wiek , na licencji DC

Więcej zwierząt zaczynających się na S